#1 Hvordan finder jeg den rette psykolog og tager den første kontakt?

af | jan 12, 2019 | Psykoterapi

Du har taget en beslutning om, at du har brug for hjælp. Godt for dig, for der er hjælp at få.

Du behøver ikke klare dine problemer selv!

Men hvordan finder du den rette psykolog og hvordan tager du den første kontakt til en psykolog? Da jeg arbejdede i psykiatrien, var dette et spørgsmål, jeg ofte blev stillet henimod afslutningen af et forløb og som jeg vil forsøge at hjælpe dig med her. Lad os først se på mit bud på, hvordan du finder den rette psykolog?. Det er en situation, som jeg også selv har stået i.

 

Hvordan finder du den rette psykolog?

Der er forskellige måder, du kan finde en psykolog på.

Måske du kender nogen, som kender til en psykolog, som de har været glad for at gå hos og som de kan anbefale.

Du kan også slå op på hjemmesiden Psykologer i danmark. Her kan du se privat praktiserende psykologer tæt på dig. Du kan se, hvem der har overenskomst med sygesikringen og ventetid. Ofte har psykologerne en kort præsentation af dem selv og en beskrivelse af, hvad de tilbyder.

Du kan også google psykologer i dit område. Mange har i dag en hjemmeside med informationer. Bemærk her om hjemmesidens indhold tiltaler dig.

Ikke alle har en udførlig hjemmeside, så der kan du ikke danne dig et indtryk af den vej. Der vil jeg anbefale dig at ringe til vedkommende og få en fornemmelse af personen.

Hvis du er lidt på bar bund med, hvem du skal vælge og ikke på forhånd ved det, så vil jeg faktisk anbefale dig at ringe til vedkommende fremfor at sende en mail. Dette for at få en fornemmelse af personen. Dette kan du bedst få ved at tale med vedkommende fremfor e-mail.

Hvis du ikke ved, hvem du skal vælge, så vil jeg anbefale dig (ud fra ovenstående) at udvælge ca 2-3 psykologer, som du tager en indledende kontakt til. Dette betyder ikke, at du skal begynde behandling ved 2 -3 psykologer, men at du lige ringer op og vurderer om i er et godt match. Hvis det er for grænseoverskridende at ringe, så skriv endelig en mail til psykologen og stil gerne nogle spørgsmål.

Men hvad skal du så sige? Jo, lad os kigge nærmere på hvad jeg vil anbefale dig.

 

Hvordan tager du første kontakt til en psykolog og hvad skal du sige?

Du har nu fundet en, to eller tre psykologer, som du vil tage kontakt til. 

Når du ringer til en psykolog, hvad skal du så sige?
Du har jo en grund til, at du ringer til en psykolog. Det er, at du står med et problem, som du har brug for hjælp til. Derfor er det en god ide, at præsenterer dig med navn og så fortælle, hvad det er , som du har brug for hjælp til. Hvis du er nervøs, så kan du eventuelt skrive det ned på et stykke papir, som ligger ved siden af dig.

Dernæst vil jeg anbefale dig at spørge, hvordan psykologen kan hjælpe dig med det, som du henvender dig med.
Det er ikke sikkert, at der kan gives en udførlig beskrivelse af, hvordan psykologen kan hjælpe, da det ofte kræver flere oplysninger, end det er muligt at få over telefon ved en kort samtale, men du skal gerne få en generel fornemmelse for det. Og mere vigtigt få en fornemmelse af personen.

Du kan også spørge til, hvilken tilgang psykologen bruger, hvis det er vigtigt for dig.

Spørg også til ventetid og mærk godt efter i dig selv, om det er vigtigt for dig at komme hurtigt til eller om du kan vente, hvis det er nødvendigt. Hvis psykologen har længere ventetid, end du kan klare, så spørg til om psykologen kan anbefale en anden psykolog. De fleste har kollegaer, som de kan anbefale og vil være behjælpelig hermed.

I udgangspunktet skal du spørge om, hvad der er vigtigt for dig! Intet er for “dumt” eller “ubetydeligt”.

Ud fra jeres korte samtale skal du gerne få en fornemmelse af, om du bryder dig om personen. Bliver du lyttet til? Bliver du taget alvorlig? Er vedkommende “varm” og imødekommende? Føler du dig tryg? Får du lyst til at møde personen?

Jeg håber, at denne introduktion til hvordan du finder den rette psykolog for dig og tager den første kontakt var hjælpsom for dig. Læs med i næste indlæg, hvis du ønsker at vide, hvordan første møde med en psykolog forgår.

-Pas godt på dig –

signatur