Hvorfor er et fokus på følelserne vigtige i Intensiv Dynamisk Korttidsterapi?

af | jan 16, 2020 | Psykoterapi

Følelserne har en central rolle i ISTDP og dette er hvorfor

Behandlingen tager ofte udgangspunkt i, hvad du føler og oplever her-og-nu i dit liv, eller når vi sidder sammen. Med din accept, så vil jeg hjælpe dig til at blive klogere på dine følelser og kropslige fornemmelser. Når jeg vægtlægger dette fokus på følelser og de kropslige fornemmelser, som følelserne giver, så er det fordi vores følelser fungerer som vores indre kompas til at navigere i vores relationer til andre mennesker samt i beslutningsprocesser på arbejde og i privatlivet – både i stort og småt.

Patricia Coughlin, som er forsker og kliniker indenfor udviklingen af metoden ISTDP, beskriver det som, at du skal forstille dig et skib på åben hav. Det har brug for et kompas eller navigationssystem for at finde vej gennem blæsevejret til den havn, hvor den skal dokke.

Det samme gør sig gældende for dig. Hvis kompasset er i uorden, så kan du nemt komme til at føle dig fortabt eller faret vild. Det kan blive svært for dig at vurdere, hvad der er rigtig eller forkert og hvilke beslutninger, du skal tage.

Hvis dit indre kompas er i uorden, så kan du blive så meget i tvivl, at du helt undlader at træffe beslutninger med den risiko, at du ikke udvikler dig i livet på en måde, der er tilfredsstillende for dig. Det kan også være, at du træffer uovervejede beslutninger og finder dig selv i situationer og omstændigheder, som du virkelig ikke har ønsket.

Vores følelser er også den ”lim”, der skaber relationer til andre mennesker. Det er herigennem at vi føler os forbundne med andre og undgår ensomhed og isolation. Et fokus på følelser og vores relationer er derfor essentielle, når vi skal blive klogere på os selv.

signatur