#3 Den terapeutiske relation – psykologens rolle

af | jan 14, 2019 | Psykoterapi

Som din psykolog vil jeg altid bestræbe mig på at møde dig med respekt og ydmyghed overfor de kampe, som du har indeni og udadtil og som du har brug for min hjælp til.

Jeg er taknemmelig for den tillid, som du vise mig, hver gang du møder op og kommer til mig for at få hjælp og støtte. Jeg bekymrer mig om det terapeutiske forholde og ønsker dig kun det bedste. Lad os se nærmere på et udpluk af, hvad der er min rolle i terapiforløbet for at skabe udvikling for dig.

Det trygge rum

Det er psykologens ansvar at sikre et behageligt, trygt miljø og etablere en varm, omsorgsfuld terapeutisk kultur. Psykologen har ansvar for at skabe et trygt rum, hvor du kan tale åbent og fortroligt om dét, som du har brug for psykologens hjælp til.

De administrative regler og rammerne for terapien

Det er også psykologens rolle tydeligt at definere de administrative regler, der gælder for den terapeutiske situation. Ofte fremgår disse af psykologens hjemmesiden.

Behandlingsplan

Det er psykologens opgave indledningsvis at lave en behandlingsplan, der er i overensstemmelse med de vanskeligheder, som du har brug for hjælp til og hvad der er realistisk at opnå med den tid, i har sammen.

Evaluering af behandlingen

Som en del af min rolle i behandlingen, så vil jeg løbende evaluere behandlingen ved at spørge til, hvordan du har det og om vi er på rette spor. Hvad fungerer? og er der noget, som eventuelt ikke fungere og som skal ændres?

Skabe udviklingsveje for dig

En stor del af psykologens faglige rolle er, at øge din bevidsthed om uhegnsigtsmægge handlemønstre og dynamiske sammenhænge samt skabe vækst og psykologiske udvikling. Dette gøres i et samarbejde, hvor i sammen finder ud af hvilke forhindringer, der aktuelt er i vejen for, at du kan nå dine mål.

Skabe udvikling gennem lytning og dialog

Gennem empatisk lytning, omsorg og varme er psykologen ansvarlig for at give dig tilbagemeldinger på det hørte. At bringe både styrker og udfordringer til din bevidsthed samt udforske nye handlemuligheder. Derudover at “undervise” om symptomer og lidelser, så du får en forståelse for, hvad der sker med dig.

Den terapeutiske relation

Jeg tror på, at en god relation er fundamentet, som vi arbejder ud fra. Jeg vil gøre mit yderste for at være autentisk og ægte. Herunder at undersøge faktorer, der kan forstyrre vores relation , så behandlingen ikke skrider fremad. Ved at undersøge disse faktorer og identificere dem, kan vi komme tættere på at afdække gamle mønstre, som står i vejen for, at du kan udvikle dig i den ønskede retning. Den måde som du relaterer dig på ude i verden, vil nogen gange også komme i spil i relationen til psykologen. Dette er helt naturligt og forventligt, da i også er to mennesker, der mødes. Det kan være hjælpsomt at undersøge de barriere, som opstår i terapien for bedre at forstå dine handlemønstre.

Psykologens faglige og personlige udvikling

Som din psykolog er det mit ansvar at sikre min egen faglige og personlige udvikling, så jeg altid kan være den bedste udgave af mig selv, når jeg møder dig. Dette indebærer bl.a. kurser, uddannelse og personlig udvikling.

Når du tænker, at alt håb er ude…

… og du syntes at hele verden er sort, så er det psykologens rolle at være et vikarierende håb for dig og kommunikerer dette til dig.

Dette er (som jeg ser det) nogle af de vigtigste faktorer, som det er psykologens rolle i terapiforløbet at facilitere for at skabe udvikling for dig. I næste indlæg beskriver jeg klientens rolle i terapiforløbet.

-Pas godt på dig selv –

signatur