Agorafobi og panikangst
“Why do you stay
in a prison when
the door is so
wide open”
Digt af Rumi
Agorafobi og panikangst – Når angsten for offentlige steder og menneskemængder tager magten over dig
Begynder hjerter at banke hurtigt, når du færdes alene på offentlige steder eller i menneskemængder? Får du svedige håndflader, vejrtrækningsproblemer eller trykken i brystet? Kan du blive overvældet ved tanker om, at du lige om lidt mister alt selvkontrol? Måske du går som ved siden af dig selv eller i en ”bobbel” og føler, at du har mistet kontakten til omgivelserne. Følelsen af hedetur, kuldegysninger og tanker om at du skal dø er ikke uvante. Maven gør ondt, du får kvalme, ryster og bliver svimmel.
Hvis du genkender dig selv i nogle af ovenstående symptomer, så er det muligt, at du har oplevet at få et panikangstanfald. Måske du har fået det i al offentlighed og efterfølgende har udviklet en intens angst for at færdes udenfor hjemmet på egen hånd. Dette betyder, at du hører til de ca. 6 % af den danske befolkning, som er ramt af agorafobi.
Hvad er agorafobi?
1/3 af de mennesker som oplever at få panikangstanfald udvikler agorafobi.
Agorafobi er en komplikation til angstlidelsen panikangst. Panikangst kan beskrives som tilbagevendende, pludselige og uventede panikanfald, der fører til vedvarende bekymring om, hvad det skyldes eller for nye anfald.
Agorafobi hører indenunder paraplyen af fobiske lidelser. Hvid du lider af agorafobi, så oplever du mindst to af ovenstående symptomer og har en intens angst for at være alene på offentlige steder og for at færdes alene udenfor hjemmet samt i menneskemængder. De fleste som jeg har behandlet for agorafobi og panikangst er meget bange for at få et angstanfald i en offentlig situation eller miste selvkontrollen. De bliver mere og mere isoleret i hjemmet og afhængig af andres hjælp. Dermed oplever de sig mindre selvstændige, hvilket piner de fleste.
Undgåelses- og sikkerhedsadfærd er motoren i vedligeholdelse af angst
Når du lider af agorafobi, så undgår du aktiviteter udenfor hjemmet så vidt muligt, selv om at du (ofte) ved med dig selv, at de katastrofetanker som kommer ved tanken om at skulle ud ofte er urealistiske eller overdreven. Mange er også bange for den ”offentlige” ydmygelse, som de føler ved tanken om, at de vil få et panikangstanfald i fuld offentlighed. Flere har prøvet, at der er blevet ringet efter ambulance. Denne undgåelse er som ved andre angstlidelser udpræget, når man har panikangst og er central i det at have agorafobi. Undgåelse af de situationer, som giver dig katastrofetanker lindre angsten på kort sigt men forværre angsten på længere sigt.
For at sikre dig, at du ikke får angst, så har du sandsynligvis også udviklet det, som vi kalder for sikkerhedsadfærd, som er en måde at skabe tryghed på og forsøge at undgå at angsten opstår. Det kan være, at du har én eller to personer, som du er tryg ved, som følge dig, når du skal handle ind. Jeg har mødt mange som handler ind lige når butikkerne åbner eller lige inden de lukker, for så er der ikke så mange mennesker.
Du skal tage det første skridt for at få det bedre
Er du blevet mere isoleret i hjemmet af frygt for at miste kontrollen? Jeg vil rigtig gerne fortælle dig, at du er ikke alene! Der er ikke noget ”galt” med dig. Det er IKKE sådan din psyke er indrettet og som du bare skal affinde dig med. Og hvis angsten har bidt sig fast, så er det svært at bruge de velmenende råd, som venner og pårørende kommer med – og det handler IKKE om, at du bare skal tage dig sammen. For at få det bedre skal du tage det første skridt. Bestil en tid ved en psykolog eller lægen. Fortæl åbent og ærligt om, hvordan du har det. Lægen har måske kendskab til medicin, som kan være en hjælp eller henvise til psykologhjælp. Måske du kan få tilskud til psykologbehandling igennem din forsikring. Men du skal tage det første skridt!
Angstsymptomer (uanset hvor ubehagelige de er) er ikke farlige i sig selv og andre kan have svært ved at se på dig, at du oplever en intens angst.
-Pas godt på dig selv –
