Hyperventilation – når du trækker vejret for meget

af | jan 21, 2019 | Angst, Stress

Hvad er hyperventilation?

Hyperventilation betyder, at man trækker vejret for meget.

Hyperventilation er en tilstand, hvor du oplever at trække vejret unormalt , dybt og hurtigt. Kuldioxid bliver blæst ud af lungerne og kroppen bliver overiltet. Der opstår dermed en kemisk ubalance i blodet, som skaber ubehag og en række symptomer, som ofte forbindes med angst. Denne tilstand er dog ufarligt, men er ofte med til at give mere angst.

En person der hyperventilerer, kan begynde at tage hurtige og kraftige gisp efter luft. Imidlertid vil mange mennesker kun vise små tegn på hyperventilation, såsom hoste og hurtig vejrtrækning.

Ubevidst hyperventilation

Ubevidst hyperventilation er en betegnelse for en tilstand, når hyperventilation opstår, uden at du er bevidst om det. Den vil også drive over igen – uden at du er bevidst om det. Dette sker automatisk og er ufarlig.

Nogen gange ved folk ikke, at de hyperventilerer, – f.eks. når hyperventilationen kommer til udtryk som host eller hurtige og overfladiske vejrtrækninger. Flere beskriver det som, at de bliver stakåndet og at de får en skræmmende følelse af ikke at kunne trække vejret ordentligt. Dette kan trigge et panikangstanfald.

Hvorfor hyperventilerer du, når du har et angstanfald?

Den åndenød der opstår under panikangstanfald og angst skyldes ofte en ændring i dit normale vejrtrækningsmønster. Typisk er vi ikke bevidste om vores vejrtrækning. Det er en automatisk proces. Når panikangst og angst opstår, så kan vores vejrtrækning blive mere overfladisk og begrænset. I stedet for at fylde lungerne med fulde og komplette åndedræt, så tager vi hurtige og korte vejrtrækning ind.

Mange har forsøgt at berolige sig selv ved at tage dybe vejrtrækninger, når de begynder at mærke symptomerne. Dette forværre desværre hyperventilation. Iltniveauet i kroppen forbliver nogenlunde det sammen men kuldioxid niveauet falder.

Denne kemiske ubalance i blodet giver symptomer som åndenød, svimmelhed, prikken i hænder, fødder, læber og ansigtet. Nogen føler ikke, at de kan tage en tilfredsstillende indånding og føler sig desperat efter luft. Dette får dem ofte til at indånde mere ilt og udånde mere kuldioxid, hvorved kuldioxid niveauet bliver endnu lavere.

Hvad kan du gøre, når du hyperventilerer?

En af de vigtigste ting, som du kan gøre, hvis du oplever åndenød er at forsøge ikke at gå i panik, uanset hvor svært det er. At have åndenød er en meget skræmmende følelse. Men hvis du bliver endnu mere bange og nervøs, (angst for at få angst og miste kontrollen), så risikerer du, at du begynder at hyperventilerer. Hermed øges intensiteten af dit panikangstanfald.

Næste gang du oplever åndenød, så prøv at være forberedt på at klare de fysiske fornemmelser og angstfremkaldende tanker, som opstår.

Jeg har lavet denne handleplan til håndtering af panikangst, som du kan prøve. Det vigtigste som du kan gøre er at øve dig i at håndterer panikangst og hyperventilation, når du ikke har angst og hyperventilerer. Du kan evt. se om du kan finde inspiration i dette indlæg om, hvordan du kan forberede dig på, eller forbygge, et panikangstanfald.

– Pas godt på dig selv –

signatur