Hvad er angst og hvornår er angst en sygdom?
Angst er en af de mest almindelige psykiske sygdomme i Danmark.
Omkring hver femte danskere oplever at få angst på et eller andet tidspunkt i livet. Det er så mange, at nogen professionelle kalder angst for en folkesygdom.
Du kan få hjælp til at lære at håndtere angst
Mange tror fejlagtigt, at der ikke er noget at gøre ved angsten. Nogle forestiller sig, at angsten er en del af deres psyke, som de ikke kan ændre på. At det er noget, som de må leve med uanset omkostningerne. Det er ikke sandt! Der er noget at gøre og hjælp at få! I et samarbejde med en professionel, hvor du er motiveret for at arbejde med at få bugt med angsten, så er det min erfaring, at du helt sikkert kan få det bedre. Men hvad er angst egentlig og hvornår er angst en sygdom?
Hvad er angst?
Angst er en følelsestilstand. At mærke og opleve angst og frygt er en del af det at være menneske, – endda en sund del af os. For hvordan ved vi ellers (nogen gange ubevidst), at vi skal trækker os tilbage på vej over vejen, hvis en bil kommer drønene for tæt forbi os?
At kunne mærke angst er en vigtig del af det, at kunne passe godt på os selv og holde os i live. Derfor er det også vigtigt at forstå, – særligt for dig som er forpint af angst, at vi ikke skal være helt fri for angst. Vi bliver aldrig helt fri for angst, men du skal have det bedre og have strategier til håndtering af angst, så du kan leve et mere frit liv. Mens nogen levet et fint liv med angsten på sidelinjen, så bliver andre hårdt ramt og oplever angstsymptomerne som invaliderende.
Symptomer ved intens angst?
Lad mig give dig et par eksempler på de angstsymptomer, som du kan opleve ved intens angst.
Angstsymptomer ved panikangst og agorafobi:
Ved panikangst og agorafobi har du ofte flere af følgende symptomer:
Hjertebanken eller hurtig puls, sveden, rysten, mundtørhed, følelse af åndenød, trykken eller smerte i brystet, kvalme eller uro i maven, svimmelhed, uvirkelighedsfornemmelse, frygt for at miste kontrollen eller blive sindssyg, dødsangst, varme- eller kuldefornemmelse i kroppen, sovende eller prikkende fornemmelser i dele af kroppen.
Angstsymptomer ved forventningsangst eller bekymringer:
Når man har forventningsangst og bekymrer sig meget, så har man ofte mange kropslige spænding og indre uro, som omfatter:
Muskelspændinger eller muskelsmerter, rastløshed, psykisk anspændthedsfølelse, følelse af synkebesvær, tendens til sammenfaren, koncentrationsbesvær, irritabilitet og indsovningsbesvær.
Angst består af fire komponenter, som er:
Der er en følelsesmæssig komponent, som består af bekymring, ængstelse, angst og panik.
Der er en fysiologisk komponent, herunder kropslige fornemmelser, der knytter sig til angsten: Hjertebanken, kvælningsfornemmelse og svimmelhed.
Der er en kognitiv / tankemæssig komponent, som centrerer sig om tanker og forestillinger om ubehagelige eller truende begivenheder. F.eks. fejler noget med hjertet.
Der er en adfærdsmæssig komponent, som er de handlinger man foretager sig for at flygte fra eller undgå den truende situation. Dette kaldes også for undgåelsesadfærd.
Når angst bliver til en sygdom
Så hvornår kan man tale om, at angst er blevet til en sygdom og hvornår er den en sundere del af os? Jo, nu skal du høre.
Angst er ikke en sygdom / lidelse når…
… du f.eks. oplever angst ved sociale situationer, indkøb eller ved at køre i bus, men hvor du kan ”være” med de angstsymptomer, som du mærker og stadig gennemføre dét, som du har sat dig for uden at det ødelægger resten af din dag. Her er angst ikke en sygdom eller en lidelse. Hvis du oplever angsten på denne måde, så bremser angsten dig ikke i din hverdag eller bremser dig i at opnå dét, du ønsker i livet. Den kan være træls og besværlig, ja.
Når angst bliver en sygdom / lidelse…
… så vil du derimod oplever, at angstsymptomerne bliver så intense og ubehagelige, at du begynder at få undgåelsesadfærd og sikkerhedsstrategier (læs mere her). Du bliver ofte mere indelukket og trækker dig fra de situationer, som kan forårsage angst. Angst som er nu blevet en lidelse, som du bør overveje at få behandling for. Det kan være svært at hjælpe sig selv, når angsten er blevet så intens, at du undgår enhver situation, hvor angstsymptomerne og følelsen af at miste kontrollen kan opstå.
Angsten er nu blevet en ubuden gæst som gør dig ufri, bekymret og trist. Du går glip af livet og måske samvær med de mennesker, som du gerne vil være sammen med. Du er blevet mere afhængig af andre, hvilket piner de fleste, samtidig med at det er en umådelig trøst at have en ved din side, når du skal handle ind.
Du kan få hjælp
Hvordan oplever du angst? Kommer den i særlige situationer eller er den mere eller mindre til stede hele tiden? Kan du ”være” med angsten eller undgår du aktiviteter og situationer, som du egentlig gerne vil være en del af, men hvor du frygter at miste kontrollen?
Hvis du føler at angsten er ude af kontrol og gør dig ufri, så er der hjælp at få! Forskningen viser, at psykoterapi har god effekt i behandling af angst. Nogen har også glæde af medicin til at tage noget af sensitiviteten overfor angst, men forskningen peger på, at der er bedst effekt i kombination med psykoterapi. Nogen klarer dig også helt uden medicin. På bundlinjen handler det om at mindske sensitiviteten overfor angst samt øge ens egen kapacitet til at være med og tolerere de fornemmelser angsten giver i kroppen.
Slutteligt vil jeg gerne sige til dig, at du er ikke alene. Der er ikke noget “galt” med dig og der er hjælp af få.
Vær nænsom overfor dig selv.
-Pas godt på dig selv-