Egenomsorg for dig som er stresset eller depressionsramt

af | maj 17, 2019 | Angst, Stress

I denne måned har jeg fokus på egenomsorg. Hvorfor spørger du mon? Fordi egenomsorg er centralt for at være sund både fysisk og psykisk. At tage ekstra vare på dig selv er særlig vigtig, når du er ude af balance, er presset, stresset, deprimeret eller trist. Jeg har tidligere skrevet om, hvad egenomsorg er og hvorfor du fortjener det. Jeg er kommet med forslag til, hvordan du kan drage omsorg for dig selv.

I dette indlæg vil jeg rette min opmærksomhed mod dig som er stresset eller depressionsramt. Jeg vil komme med mine anbefalinger til basale egenomsorgsaktiviteter, som kan hjælpe dig her-og-nu og over tid.

Når du er stresset eller ramt af depression, så kan det være en udfordring at finde energien til egenomsorg.

Hvordan tager du mon vare på dig selv og drager omsorg for dig selv, når du føler energien er sluppet op? Måske du ikke føler, at der er noget som nytter. Min bøn til dig er ikke at miste håbet. Der er hjælp at få, hvis du føler, at overskuddet mangler lige nu. Den situation kan alle komme i på et tidspunkt i livet. Det der er vigtigt er, at du ikke er alene med at have det sådan. Det kan være vigtigt først og fremmest at søge støtte og hjælp. 

Jeg vil her komme med mine anbefalinger til, hvordan du kan drage omsorg for dig selv, som ikke nødvendigvis kræver mange kræfter. Det som der måske er mest krævende, er mentalt at sætte sig for at gøre det.

Egenomsorg stresset

Min anbefaling til 8 basale egenomsorgsaktiviteter, når du er stresset og depressionsramt

  • Bryd ensomheden. Som beskrevet i tidligere indlæg kan man have omsorg for sig selv på mange måder. Den første anbefaling jeg har er, at du ikke skal være alene i din oplevelse af, hvordan du har det. Har du mon talt med din læge, din partner eller din familie om, hvordan du har det? At være ensom i din oplevelse af, hvor svært du har det, kan gøre det tungere at bære.
  • Prioritere hvile og søvn. Det er vigtigt, at du sænker farten og prioritere daglig hvile. Hvordan du gør det er op til dig og hvordan det passer med din hverdag. Når du først er ramt af stress eller en depression, så skal der hvile til. Hvis du har kørt i højt gear i en for lang periode, så skal du geare ned for at “ramme” et mere almindeligt stressniveau.
  • Sund kost. Din krop og hjerne har brug for energi! Prøv at tænke om den fysiske del af dig selv som en bil. Du kan ikke køre nogen steder, hvis ikke du har benzin på tanken. Og det er ikke ligegyldigt om det er 92, 95 eller Diesel, som du fylder på. Junkfood er nærliggende at ty til, når energien er lav, men der er ikke megen næring i junkfood. Særligt når du er stresset eller depressionsramt, så skal du sørge for, at benzintanken altid er halv fuld. Du må ikke kører for langt i bilen, hvis den er under halvt fyldt op!
  • Skriv ned hvad der giver og hvad der tager energi. Som følge af ovenstående bør du overveje, hvad der giver dig energi og hvad der tager energi. Evt. sæt dig ned og skriv en liste, som du kan hænge op på køleskabet. Du kan også tilføje ting til listen, efterhånden som du bliver opmærksom på, om de tager eller giver dig energi. Giver det dig f.eks. energi, at være sammen med vennerne? og hvor længe giver det energi, før du evt. skifter over til at skulle bruge energi på det?
  • Blid motion. Det kan være dagligt at gå en kort tur eller dyrke yoga eller anden blid motion, som afspænder kroppen.
  • Ophold dig i naturen. Gå en tur, sid på en bænk eller et tæppe et smukt sted. Lav havearbejde. Hvis det regner, så tag regntøj på eller medbring en paraply. Natur, frisk luft og solen er gode “vitaminer” for krop og sind.
  • Mindfulness. Mindfulness hjælper dig til at komme tilstede i kroppen. Dette er en forudsætning for at kunne mærke din krop, hvilket er nødvendigt for at kunne mærke, hvad der er godt for dig og hvad der ikke gavne dig. Derfor vil jeg anbefale dig en mindfulnessmeditation, som hedder Bodyscan. Jeg vil anbefale dig at finde et roligt sted, hvor du kan bruge 10-30 minutter dagligt! Der er efterhånden mange mindfulnessapps. Prøv at find en som fungerer for dig.
  • Reducer alkohol, koffein og sukker. Lige nu har du ikke brug for at blive ekstra (og kunstig) speedet – tro mig!. Du har måske brugt kaffe eller energidrink til at komme igennem dagen på, da du ikke har sovet godt. Alkohol bruger nogen til at afspænde og kunne sove (selv om det ofte gør søvnen overfladisk). Det bliver desværre bare til en ond spiral. For disse stimulanser er ofte medvirkende til, at der ikke kommer ro på krop og hjerne. Som et forsøg vil jeg opfordre dig til, at lægge al alkohol, koffein og sukker på hylden i 2 uger og se hvilken forskel det gør for dig.  

Disse forslag til egenomsorg kalder jeg for “basale” egenomsorgsaktiviteter. Jeg har faglig og personlig erfaring for, at de skal danne den “bund”, som du skal stå på for at komme godt og solidt på fode igen.

Til dig som ønsker yderligere information eller hjælp

Hvis du synes, at du har styr på disse grundlæggende egenomsorgsaktiviteter og har fået blod på tanden, så prøv at kigge med indlæggene nedenunder for yderligere inspiration.

Hvis du derimod føler dig for stresset eller depressiv til at komme igang med at tage god vare på dig selv, så hører jeg gerne fra dig og er klar til at hjælpe dig videre.

-Pas godt på dig selv-

Hvad er egenomsorg og hvorfor du fortjener det

Forslag til egenomsorg

signatur