Er du overopmærksom på kroppens signaler?

af | apr 12, 2019 | Angst

Tusindbenets dilemma (Humphrey’s lov)

A centipede was happy – quite!
Until a toad in fun
Said, ”pray, which leg moves after which?”
This raised her doubts to such a pitch,
She fell exhausted in the ditch
Not knowing how to run

________

Et tusindben var glad
Indtil en tudse i sjov
Sagde, ”Hvilket ben bevæger sig efter hvilket?”
Hun kom så meget i tvivl,
At hun faldt udmattet om i en grøft
Uden at vide hvordan hun løber

Digtet fra 1871 af Katherine Craster har en vigtig pointe. Nemlig at hvis vi bliver overoptaget af kroppens automatiske processer, som er udenfor vores kontrol – så kan vi ende op med at blive helt paralyseret / lammet. De fleste mennesker der er forpinte af angst, herunder også helbredsangst, kender til dét at blive forstenet, fastlåst og ikke føle sig så fri i livet, som de ønsker, og som de måske engang mindes at have været.

Er du overopmærksom på kroppens signaler?

Når du har angst, sker der ofte det, at du blever overopmærksom på kroppens signaler. Særligt de små signaler der opstår i kroppen. Det kan være hjertet, der springer et slag over. Vejrtrækninger der ikke kommer helt ned i lungerne, snurren i fingrene osv. Du glemmer helt, at hjertet slår helt automatisk. Selv med en kræftanstrengelse så kan du ikke forhindre det. Det samme med din vejrtrækning. Du skal nok få den ilt, som du har behov for. Det sørger kroppen for helt automatisk.

Du kan også være optaget af de signaler fra kroppen, der minder om den måde angst mærkes på for dig og dermed blive nervøs for, at det udvikler sig til angst. Det kaldes at være angst for angsten. I et forsøg på at håndtere angsten, er du måske begyndt at tage dine forholdsregler, planlægge din hverdag i mindste detalje eller helt undgå at indgå i sammenhænge, der kan trigge angst.

Hyperrefleksion – Humphrey’s lov

Alle disse bekymringer som er forbundet med en overopmærksomhed på kroppens signaler kaldes også for hyperrefleksion (Humphrey’s lov). Det betyder, at du er blevet så overoptaget af de automatiske processer i kroppen, som du tidligere i dit liv ikke har skænket en tanke.

Denne hyperrefleksion medfører, at det er svært at komme fremad i livet – lige som tusindbenet i digtet. Den blev så udmattet af at prøve at styre og regne ud i hvilken rækkefølge dens mange ben bevæger sig, at den blev så udmattet, at den ikke kunne bevæge sig fremad overhoved.

Er du også overopmærksom på kroppens signaler? Bremser det dig mon i at leve dit liv tilfredsstillende? 

-Pas godt på dig selv –

signatur